Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde af Jessica Fellowes

Featured image

Featured imageMitfordmordene 2 – De smukke unge døde af Jessica Fellowes fra Politikens Forlag på 350 sider fra 13 august 2019. Romanen er læst på dansk, org. sproget er engelsk med titlen The Mitford Murders. Bright Young Dead, udgivet 2018. Anmeldereksemplar venligst tilsendt af forlaget forlaget. ⭐️⭐️⭐️⭐️ – 4/5 stjerner.

Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde af Jessica Fellowes er andet selvstændige roman om de mystiske, brogede og glamourøse Mitdord-søstre. Tiden er nu rykket ca. fem år frem fra den første roman Mysteriet på Asthall Manor sluttede til nu i 1925, hvor den næstældste søster i Mitford-flokken snart træder ind i de voksnes rækker. Nancy og Pamela tilbringer nu en del tid i det hippe London. Louisa Cannon, der er husets yngste barnepige og nu anstandsdame, er med Nancy og Pamela i London, hvor hun er anstandsdame, men dog mest for Pamela. Under et besøg i et af de store huse i London møder Louisa den ung tjenestepige Dulcie Long, der som hende selv er ansat til at kigge efter husets store og små børn. De to tjenestepiger ligner hinanden på så mange måder, men der er noget helt specielt, der alligevel adskiller dem fra hinanden. Den ældste søster Nancy planlægger den helt perfekte 18-års fødselsdagsfest for sin lillesøster, og festen skal være noget ganske særligt. Men, som vi kender Nancy fra den første roman, så er det aldrig kedeligt, når hun har sine fingre med i spillet. Nancy vil have Pamela med ind i et helt bestemt luksuriøs klasseslæng med de smukke, unge, rige og berømte. Nancy planlægger en natlig skattejagt for at lokke de helt rigtige gæster med, og hele selskabet er meget spændt på, hvordan aften og særligt natten kommer til at forløbe. Festaften starter ud på bedste manér, men alt går dog langt fra som planlagt, da noget går fatalt galt, og en af de mest populære unge mænd i slænget bliver myrdet under den natlige skattejagt.

Det lokale landpoliti bliver tilkaldt, og de får lidt for hurtigt fundet den skyldige, da tjenestepigen Dulcie, der finder den afdøde Adrian Curtis ved foden af kirketårnet, har stjålne smykker på sig. Dulcie bliver straks ført i håndjern og væk, imens Louisa prøver på ikke at skylde skylden på sig selv, og hendes medvirken i det hemmelige møde mellem Dulcie og Adrian Curtis. Louisa kan ikke forene sig med, at Dulcie er morderen, så hun begynder at undersøge sagen. Uden Mitford-familiens viden opsøger hun Dulcie i fængslet i London, men det får hun ikke meget ud af udover en adresse på Chalottes Curtis syerske, som hun har lovet at give videre. Louisa inddrager, også her i bogen, Guy Sullivan en smule i sagen, men han er selv meget optaget af at fremme sin karriere i Scotland Yard. Han finder en kløgtig, men udsædvanlig makker i politibetjenten Mary Moon. Sammen bliver de med nød og næppe inddraget i sagen med Alice Diamond, der er leder af en stor gruppe med kvindelige tyve med tilnavnet “De Fyrretyve Røvere”. Alice Diamond er snu og har endnu kunne undslippe lovens stærke arm, men Mr. Sullivan er på sagen. Nancy, Pamela og Louisa tager til London på familiebesøg, men i virkeligheden skal de på Club 43 sammen med slænget i “De Smukke Unge”. Louisa giver beskeden fra syersken via Pamela til Charlotte, der bliver meget oprørt over sedlen. De efterfølgende dage opsøger Pamela og Louisa i stedet selv syersken. Her opdager Louisa Dulcies store hemmelighed. Dulice er så bange for, at “De Fyrretyve Røvere” skal opdage hendes dybeste hemmelighed, og derfor er hun mere end villig til gå i døden for at beskytte sin familie og blive dømt for et mord, som hun ikke har begået. De to sager hænger sammen, men formår Louisa at holde sin rolle skjult for Mitford-familien i hendes søgen efter at finde den rigtige morder?

Louisa og Mary var fanget. Pubbens tunge døre var lukkede og åbnede indad. Bertha stod over for dem, og hendes brede skikkelse så endnu bredere ud, som hun stod der og skrævede med sine skinkelignende lår. De to kvinder stod klinet op ad hende, fulde af forventning ved udsigten til et godt slagsmål. Louisa kunne høre, at der var blevet stille i pubben. Folk havde hørt deres samtale. Og det var ikke engang det værste.

Der er en helt særlig historisk stemning i Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde, hvor Jessica Fellowes endnu engang formår at danse så fint mellem de vigtige kulturelle, klassemæssige og samfundsstrukturelle tendenser i tiden i 1920’erne. Tidens tand former de to ældste Mitford-søstres og Louisas ungdom særligt under deres besøg i SoHo, der er den vestlige del af London (The West End). Fellowes referer til “De Smukke Unge”, hvor hun her generelt mener ungdommens frigørelse fra faste familiemønstre, krav og regler. De unge bohemer nyder i tiden at danse sig fri til jazzmusikkens rytmiske toner, drikke alkohol efter forbuddet er ophørt kl 22 og indtage stoffer sammen med den nye stormende arbejderklasse af både mænd og kvinder. Romanen er en historisk krimi, da mordet på Adrian Curtis er med til at skabe spænding og lyst til videre læsning. Jeg var dog mere betaget af romanens historiske kontekst og de dybe klassemæssige- og kulturelleskel end selve krimiplottet med mordet. Romanens narrative stil er skrevet med en tredjepersons autoritativ stemme, hvor jeg følger Louisas indre kvaler, og Mr. Sullivans store ønske om at vise sine fantastiske opklaringsevner i løsningen på alverdens forbrydelser. Jeg slugte den første bog i serien, Mitfordmordene 1 – Mysteriet på Asthall Manor, med stor spænding under hele min læsning, og afslutningen havde jeg slet ikke set komme. Jeg fandt dog ikke helt den samme spænding her i Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde, men den solide bog på 350 sider virkede ikke helt så lang endda, da der er mange fine skift mellem kapitler og karakterer i bogen, som også var med til at opretholde min læselyst og spændingen i løsningen af mordgåden.

Det var en stor fornøjelse at vende tilbage til Mitford-familien og nye spændende mysterier. Her i Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde er det Pamela Mitford, som er omdrejningspunktet for romanens handling. Som karakter er Pamela en helt andet end sin søster Nancy. Der hvor Nancy er sjov, oprørsk og ude på ballade, er Pamela langt mere alvorlig og voksen, og mere til det landlige liv så som at gå på jagt, ride og deltage i selskaber på store gårde og godser. Der er ikke meget, som Fellowes ikke får med i sine karakterskildringer. Fellowes er som forfatter enestående til at beskrive Louisas inderste refleksioner og følelser – særligt i hendes indre konflikt i mellem hendes rolle som barnepige i Mitfordfamilien og lysten til at forme eget liv ved at arbejde på et kontor eller på en af de mange fabrikkerne, og derved skabe sit helt eget hjem og vennekreds. Hun bliver beruset af storbyens lokkende Jazzklub og unge mennesker som hende selv, og det er først, da hun forstår omfanget af Dulcies alvorlige situation, at hun vågner brat op. Det kunne jo have været Louisa selv, der sad i samme situation og med en hemmelighed, der for alt i verden ikke må blive opdaget af Alice Diamond og “De Fyrretyve Røvere”. Mr. Sullivan kommer igen Louisa til hjælp, da hun er allermest i vanskeligheder, men han skal passe på ikke at blande sig alt for meget, da politiefterforskningen af mordet på Adrian på Asta Hall falder uden for hans juridistriktion – han skulle jo nødig miste sit arbejde som betjent, nu når han endelig er kommet ind ved Scotland Yard. Tematikkerne i Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde er klasseskel mellem de rige og arbejderklassen, kærlighed og venskaber. Motivet for mordet er godt skjult i jalousiens lænker, hvor Fellowes inddrager flere forbrydelser i samme plotspor, og der er flere interessante spor og krogede veje at følge.

Der lød endnu et skrig, denne gang mere af smerte end af frygt, fra den anden side af kirkemuren. De løb alle sammen gennem porten, og Louisa hørte i samme øjeblik Charlotte komme ud af huset og med skinger stemme spørge, hvad der foregik. Nancy var lige i hælene på hende.

Er du vild med bøger, som bringer sine læsere med på nærmest umulige og uløselige mordgåder, som krimier af Agatha Christie, Francis Scott Fitzgerald og Julian Fellowes? Så er Mysteriet på Asthall Manor og Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde helt klart noget for dig. Romanerne tager dig med ud på spændende og frygtindgydende mysterier i hårde miljøer. Du kommer ikke alene med på en detektions rejse, men du bliver også taget med tilbage i en historisk tidslomme og lærer om jazzmusikkens fremvoksende popularitet og kvindernes frigørelsesproces, der her i 1920’erne er godt på vej. Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde er i forhold til sin forgænger en lille smule mere tung i plottet, men nu var jeg også vildt begejstret for Mysteriet på Asthall Manor, og jeg kunne næsten ikke få armene ned over slutningen. Her i Mitfordmordene 2 – De smukke unge døde er det ikke helt den samme læseoplevelse, men til gengæld er Fellowes historiske kontekst mere i centrum. Det var ret spændende at blive taget med ind i den samfundsmæssige betydning af tyvegruppen “De Fyrretyve Røveres” virke, og ind i tjenestepigen Dulcies hjem, familie og fremtid. Det er ikke kun tidens kontekst Fellowes inddrager på spændende vis. Hun inddrager ligeledes faktiske personer som eksempelvis Alice Diamond, der blev dømt for sine forbrydelser som dronning over “De Fyrretyve Røveres” i 1926, der herefter førte til kvindebandens fald. Hvis du ikke har læst seriens førte roman endnu, så kan du hoppe ind og læse min anmeldelse af Mysteriet på Asthall Manor ved at klikke lige her. Jeg håber, at den tredje bog snart udkommer ved forlaget, da jeg glæder mig til at læse mere om Mitfordfamilien og det søde spirende forhold mellem Louisa og Mr. Sullivan.

Featured image

Featured image

Leave a comment