Løgneren – (Eddie Flynn #3) af Steve Cavanagh

Featured image
Featured image Løgneren – (Eddie Flynn #3) af Steve Cavanagh fra forlaget Jentas på 396 sider fra 2019. Bogen er oversat fra engelsk til dansk af Eva Birklund. Org. titel The Liar og udgivet i 2017. Gaveesemplar venligst tilsendt af forlaget
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – 5/5 Stjerner.

Endnu en gang har jeg været på den mest spændende og analytiske opklaringsrejse med Eddie Flynn i hovedrollen! Løgneren er den tredje selvstændige roman med den skurkagtige, men nu forholdsvise lovlige advokat Eddie Flynn. Eddie ringes op en sen aften af Mr. Leonard Howell, der er en gammel bekend af Eddie Flynns “gangster” familie. Mr. Howells datter Caroline er blevet kidnappet af en ukendt gerningsmand, og efter seks måneder nu truer han med at dræbe hende. Mr. Howell ønsker Eddies hjælp ikke kun som gammel ven og advokat, men også særligt fordi, han selv har stået i samme frygtlige situation. Her i romanens første sider binder Cavanagh sine romaner sammen på fineste vis, da læseren i den første roman i serien, Advokaten, følger Eddie i en spændende og nervepirrende jagt for at finde sin datter og straffe dem, som har kidnappet hende. Her i Løgneren sætter Eddie alt ind for at hjælpe Mr. Howell i sagen, som er langt mere kompliceret end han på nogen måde ville kunne have forudset. På vej til Mr. Howells hjem passes Eddie yderlige op af en stævningsmand, som også implicerer Eddies nærmeste afroamerikanske ven dommeren Harry. Sagen med dommeren Harry trækker mystiske tråde, der er vævet ind i sagen med Mr. Howells forsvundne datter Caroline.

Sagen tager drastiske drejninger, da Mr. Howells hus eksplorer i en kæmpe brand i det øjeblik, hvor FBI er ude for at aflevere løsesummen i et skab på byens banegård. Den kæmpe eksplosion sætter yderligere skub i sagen, da den formodede kidnapper slår til på mystiks vis og påstår, at Mr. Howell har dræbt sin egen datter i kælderen – eller FBI tror i hvert fald, at det er Mr. Howell, kidnapperen taler om. Det viser sig, at det handler om en helt anden sag, og at kidnapperen har et hævngerrigt ønske om at straffe Mr. Howell og se ham lide lige så meget, som han selv har gjort. Eddies privatliv truer med at bryde helt sammen, da en ny mand pludselig dukker op i hans tidligere kones liv, men Eddies højeste ønske er, at finde sammen med sin familie igen. Det er bare ikke muligt, da hans arbejde hele tiden udsætter familien for de mest gruelige farer, som kan koste dem livet. Derfor lever Eddies kone og datter langt uden for byen, men kan Eddie leve med tanken om, at miste sin kone og datter på en helt anden måde end det, der er hans drøm? Eddie kæmper hårdt for at redde Mr. Howells datter, men sagen er langt mere kompliceret, da nye oplysninger kommer frem i lyset og forbinder to sager sammen i et virvar af bedrag og misforståelser, der koster menneskeliv.

Han havde bragt minderne tilbage med fuld kraft. Øjeblikkelig blev hun klar over alt det, hun havde mistet. Det var for meget. For meget at miste nogen, igen, på et kort sekund. Hun så den mørke mand i børneværelset, lugtede benzinen og mærkede varmen fra de forfærdelige flammer. Men hun havde lært ikke at stole på sin hukommelse. Der var spøgelser i hendes hoved, og de gjorde nogle ting…..underlige. Hun havde lige fået et kraftigt slag, før det hele skete.

Handlingen i Løgneren sætter sin begyndelse i in medias res, hvor jeg bringes direkte ind i et stormende plot, der bliver mere og mere spændende som jeg vender siderne med ivrige hænder. Romanens temporale tid er sat til den virkelighed, som vi kender lige nu og her med politik, politi, racekritik og ikke mindst fortravlede dage, hvor arbejde sætter dagens kurs, men i en voldsom tragisk gidselsituation, der får mit hjerte til at briste. Den strukturelle opdeling i Cavanaghs tredje roman med Eddie er fordelt på tre dele med 76 meget korte kapitler, så man kan under sin læsning næsten ikke lade være med lige at nuppe et ekstra kapitel eller fire til. Plottet er i Løgneren kronologisk fremadskridende, hvor handlingen sætter sin begyndelse med et lille flashback til en tragisk, men påsat brand i 2002. Til forskel fra de to andre romaner, har denne bog i alt fire af disse små flashbacks, som er med til at give historien et dybere lag, men som også er hele grundstenen i Eddies jagt på at redde Mr. Howells datter og ikke mindst at finde frem til sandheden. Sproget i Løgneren er let og spændingsfyldt, og bogen egner sig så fint til weekendlæsning eller bare aftenhyggelæsning, mens man har benene oppe og en god kop kaffe eller kakao i hånden. Romanens fine og lette struktur med de korte kapitler og siderne med de store bogstaver, men ikke at forglemme den meget spændende handling, gør at romanen føles alt for kort. Cavanagh bliver bedre og bedre til at indbygge forskellige små plottwist i handlingen, som i hvert fald satte mig på opgave under læsningen i, at finde ud af hvem forbryderen er, og jeg gættede endda også forkert et par gange

I Løgneren er Eddie som karakter lige så storslående og fantastik som i de to forudgående romaner. Den psykologiske dybde i hans karakter og hans analytiske evne er, som i de andre romaner, så fint beskrevet og er med til at indfange læseren i et mysterium af løgne, der trådes og væves ind og ud mellem bogens andre karakterer, hvor Eddie på snedig analytisk vis formår at samle alle løgnene til et hele, der i høj grad overraskede mig. Flere af karaktererne har nemlig særlig forviklinger i plottet, og handlingen byder på flere opklaringer, mere dybde og spændende detektioner af flere forbrydelser. Et af romanens mest gennemgående og vigtigste temaer er kærligheden til nærtstående familiemedlemmer, som eksempelvis kone, børn og søstre. Det er nemlig i kærligheden til et andet menneske, at vi kan drives langt ud, hvor vi ikke kan bunde – ja, endda afslutte vores eget liv, når sorgen bliver for mægtig at bære over de kære, som er mistet. Heldigvis går det ikke helt så galt, og Eddie når, som den helt han er, at komme frem lige tidsnok. Et andet tema i romanen er had, som medfører ondskab, der er drevet af kærlighed og uretfærdighed. Som genre hører romanserien med Eddie Flynn i hovedrollen under subgenreformen thriller, der både byder på fart, spændende mysterier og frygtlige tragiske situationer, som Eddie bringer læseren med ind i.

Retssager er en form for psykologisk spil. Anklageren ville stræbe efter at underminere mig og min troværdighed ved enhver given lejlighed. De ønsker at få mig til at betvivle min taktik, gøre mig bange for at stille spørgsmål. Det ville jeg under o omstændigheder lade ske.

Løgneren var alt det jeg håbede på og meget mere til! Det er en fornøjelse at tage med på rejse i Cavanaghs thrillerunivers, og han bliver bare bedre og bedre. Hovedplottet her i Løgneren adskiller sig som sådan ikke i forhold til Cavanaghs to andre romaner, men det dybereliggende plot, der trækker temporale spring 16 år tilbage i tiden er noget nyt og er med til at give romanen meget mere spænding og detektion i jagten på gamle hemmeligheder. Noget af det, som fanger mig allermest ved Cavanaghs romaner er hans måde at opbygge plot og karakterer på, da det ikke er noget, som jeg så ofte støder på. Løgneren blev også kåret, som årets bedste krimi i England sidste år. Hvis vi kigger lidt analytisk, så har begrebet sted en særlig funktion her i Løgneren, da stedet hvor Mr. Howells datter Caroline bliver holdt fanget af kidnapperen har en helt særlig og hjertelig betydning for Mr. Howell. Der er mange plotspor, som skal forenes på romanens sidste sider, hvor også Mr. Howells nye kone har skumle planer, og pludselig ønsker en skilsmisse under sagen, hvor Mr. Howell bliver fængslet for mordet på sin egen datter. Jeg er vild med Cavanaghs bøger, så jeg håber på bog nummer 4 i serien, snart kommer på dansk. Den næste bog i serien hedder Thirteen – The serial killer isn’t on trial. He’s on the jury, som bare lyder vildt god! Cavanagh er lige nu også i skrivehulen, da endnu en thriller er på vej fra hans hånd – uh, jeg kan næsten ikke vente, da jeg slet ikke er færdig med at tage med Eddie Flynn ud på mystiske og farefulde opklaringens mysterier.

Featured image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s