Nye bøger (#3 2019)

Featured image
Featured image

“Have you really read all those books in your room?”
Alaska laughing- “Oh God no. I’ve maybe read a third of ‘em. But I’m going to read them all. I call it my Life’s Library. Every summer since I was little, I’ve gone to garage sales and bought all the books that looked interesting. So I always have something to read” ― By John Green.

Efteråret er over os med al sin styrke i vilde vinde og blade, der flyver rundt i en smuk mosaik af farver. Efteråret er for mig lig med hygge og kvalitetstid med mig selv i fordybelsen i litteraturens mangfoldige verdener med en masse varm kakao og chokolade – ikke at forglemme. Efter at jeg er startet med at arbejde i Bog & Ide er mine bogindkøb jo ikke blevet mindre – men det har du nok sikkert allerede regnet ud…. Så nu er det på tide, at jeg igen får vist jer nogle af mine nyeste bøger, hvor nogle af dem også allerede har figureret på min sommerlæseliste. Meningen var jo, at dette indlæg skulle komme kort efter, men jeg rendte ind i ekstra arbejde, og det siger man jo ikke nej-tak til, så min sommer og begyndelse af efteråret har været lidt hæsblæsende – skønt! Så sommerlæselisten har ikke ændret sig det store, men jeg har her de sidste fjorten dag speedet min læsning noget op med bøger lånt på arbejdet og én enkelt e-bog. Men nu til bøgerne, som du kan læse mere om herunder:

🦋 Winnie-the-Pooh’s Little Book of Wisdom- Wise Words from a Bear of Very Little Brain udgivet af forlaget Egmont i 2016 på 64 sider. Da jeg så denne lille skønne bog Winnie-the-Pooh’s Little Book of Wisdom- Wise Words from a Bear of Very Little Brain kunne jeg slet ikke lade være med at skynde mig at klikke den hjem. Bogen indeholder nogle af den sødeste plysbamses bedste visdomsord fra Alan Alexander Milnes fine historier fra historierne om Peter Plys og alle hans skønne venner i Hundredemeterskoven. En lignende bog er også lavet om Plysses viden om kærlighed, som jeg også må have købt hjem på et tidspunkt. Jeg glæder mig meget til snart, at læse den lille fine bog, der i øvrigt har de sødeste og fineste originale illustrationer.

🦋 The Librarian of Auschwitz – Based on the true story of Dita Kraus af Antonio Iturbe udgivet af forlaget Penguin i 2017 på 424 sider. Denne roman af Antonio Iturbe er baseret på en sad historie, der tager afsæt i perioden under anden verdenskrig. Den fjortenårige Dita bliver sammen med sine forældre taget fra deres hjem i Peru og deporteret til den frygtelige fangelejr i Auschwitz. I fangelejren findes der et lille bitte bibliotek eller nærmere en lille bitte samling på i alt 8 bøger, som det har lykkedes fangerne at smugle ind. Disse 8 bøger er lejrens uerstattelige skatte, da bøgerne er med til at give de jødiske fanger en særlig form for eskapisme – nemlig flugten væk fra de hårde vilkår i lejren. Den jødiske leder Freddy Hirsch giver Dita en helt særlig rolle, da hun bliver bedt om at holde øje med og beskytte de uerstattelige bøger. Dita siger ja til at indtage rollen som den hemmelige bibliotekar, og hun ender ikke kun med at skal passe på bøgerne, men også dem, der har lånt og læst i dem! Det er ikke så længe siden, at jeg bestilte The Librarian of Auschwitz – Based on the true story of Dita Kraus, og det er en historisk roman, som jeg ser meget frem til at læse!

🦋 The Colour of Magic – A Discworld Novel (#1 Discworld) af Terry Pratchett udgivet af forlaget Gollancz i 2014 på 242 sider. Der er sikkert mange af jer, som kender eller har hørt om Discworld-serien af Terry Pratchett, og jeg har da også længe haft er langt øje rette mod det næsten uendelige univers, som Pratchett har skrevet i denne serie, der består af i alt 54 romaner. I denne første roman The Colour of Magic introduceres jeg for Discworld-planeten, som er flad og har form som en disk, der bliver båret gennem rummer af fire gigantiske elefanter. I den største by på planeten hyrer den unge og lidt naive Twoflower den kyniske troldmand Rincewind som guide, så han kan finde rundt i byen. Rincewind beordres til at beskytte Twoflower af den ældste aristokrat i byen, men Twoflower kidnappes kort efter sin ankomst og Rincewind kommer på arbejde. Jeg kender ikke ret meget til historien, men det bliver spændende at læse mere om. Discworld-serien betragtes verden over, som noget af det første fantasy, som overhovedet er skrevet. Da bøgerne i serien er mange, så bliver det sikkert også lidt af et års/livsprojekt at få købt og læst dem alle, og netop derfor har jeg valgt at købe bøgerne i de smukke udgaver, som er illustreret af min yndlings illustrator Chris Riddell, og jeg er næsten sikker på, at jeg hurtigt falder ind i illustrationerne og bogens fine sidder.

🦋 Hjertebånd af Hanne Reintoft udgivet af forlaget People’s Press i 2009 på 422 sider. Hjertebånd er en historisk roman, der foregår i tiden efter Karl-Gustav krigene i slutningen af 1660’erne, hvor Danmark måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge til det svenske kongedømme. Jeg kender ikke ret meget til denne tidsperiode, og da romanens handling fangede mig en smule købte jeg bogen, men det er stadig primært på grund af tidsperioden. Romanens handling foregår under og efter krigen, og plottet strækker sig fra en godsejer familie, bonde familie og en præst, der alle sammen er dansksindede i byerne, der nu er under svensk herredømme, men også kun er et mindretal blandt byens indbygger. Som læser følger man, hvordan de forskellige samfundsklasser klarer sig gennem krigens strabadser, når det gælder om overlevelse. Efter krigen skal danskerne nu omstille sig og leve efter den svenske norm og kultur, samt de svenske værdier og regler, der gør at et lille samfund fungere.

🦋 Kvinderne på slottet af Jessica Shattuck udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof i 2017 på 384 sider. Denne roman hører ligeledes til den historiske liga, som jeg har en særlig forkærlighed for. Her i Kvinderne på slottet er den historiske periode under og lige efter anden verdenskrig, hvor læserne følger Marianne von Lingenfels, som er enke efter en modstandsmand, der blev henrettet efter et mislykkede mordforsøg på Adolf Hitler. Efter krigens afslutning i 1945 drager Marianne tilbage til slottet i Bayern sammen med sine børn, og her åbner hun slottet op for modstandsfolk, som søger ly og beskyttelse mod den danske regering, og hun fåret særligt bånd to andre enker og deres børn ankommer, som hun åbner sit hjem op for. Alle fra krigen bærer på skeletter og dybe hemmeligheder, så at skabe tillid og en normal hverdag i krigens ruiner og splittede verdener er ikke let, og det at stole på vildt fremmede mennesker er slet ikke let selvom, at man bærer på næsten de samme sår og skæbner. Jeg har længe gerne ville læse Kvinderne på slottet, så da jeg faldt over romanen til en nogenlunde pris, kunne jeg ikke lade være med at tage den med i kurven til kassen og med hjem.

🦋 Orphans of the Carninal af Carol Birgh udgivet af forlaget Canongate i 2016 på 380 sider. Jeg er bare helt vild med de historiske romaner – det har du sikkert allerede gættet J. MEN, Orphans of the Carninal er dog meget anderledes end de historiske romaner, som jeg plejer at kaste mig over, da Orphans of the Carninal handler om den virkelige kvinde Julia Pastrana, der blev brændemærket som særling allerede fra sin tidlige barndom. Romanens historiske handling tager udgangspunkt i Julia Pastrana og hendes liv som omrejsende artist fra ca 1854. Pastrana sang og dansede i sin optræden, men det var næppe det, som fangede publikums interesse, men nærmere det, at hun var enormt behårede, og nogle af publikummerne gjorde grin med hende, da de syntes, at hun lignede en abe. Jeg er enormt fascineret af Pastrana, men også forarget over omverdens bedømmende blikke for dem, som var og er anderledes. Jeg fik bogen i gave af min Secret Santa sidste jul, og jeg ser frem til at læse Carol Birghs fremskrivning af Pastrana.

🦋 Mænd uden kvinder af Haruki Murakami udgivet af forlaget Klim i 2018 på 210 sider. Denne lille fine bog indeholder syv små noveller, der alle har det centrale fokus at blive forladt. Det er ikke det, at blive forladt som sådan, men mere præcist, når mænd bliver forladt af kvinder. Alle hovedkarakterne i novellerne er mænd, og læseren følger deres rejse gennem forladtheden, ensomheden, identitetskriserne og ikke mindst, hvordan det er at komme videre. Jeg har ikke læst ret meget af Murakami – faktisk har jeg kun for nylig læst <Den mystiske labyrint, som er en meget kort, men lidt underlig og mystisk novelle med fine illustrationer. Så jeg ser frem til endnu er møde med den verdenskendte forfatter. Så håber jeg bare på, at jeg bliver en smule mere begejstret for denne fine novellesamling, som jeg har planer om at læse i november lige inden sengetid. Det passer så fint med en lille novelle, hver aften.

🦋 Skæbne og hævn af Lauren Groff udgivet af forlaget Lindhard og Ringhof i 2015 på 411 sider. I Skæbne og hævn møder læseren romanens to hovedkarakterer Mathilde og Lancelot, som bliver stormende forelsket, da de møder hinanden på Collage. Der går kun fjorten dage efter deres første møde før, de tager den noget vilde og naive beslutning om at gifte sig. Alle kigger efter det unge par med beundring og misundelse selv ti år senere. Som årene går bliver forholdet mellem Mathilde og Lancelot under overfladen noget mere udfordrende, mørkt og kompliceret. Romanen er opbygget som to romaner i én, og da bogen udkom i 2015 havde mange store forventninger, som også blev mere end opfyldt for mange læsere. Jeg glæder mig til at læse Skæbne og hævn, og se om jeg bliver lige så meget grebet af Groffs store bestseller.

🦋 En gentleman i Moskva af Amor Towles udgivet af Politikens Forlag i 2017 på 483 sider. I Amor Towles roman tages læseren med til Moskva i efterdønningerne af den russiske revolution. Romanens hovedperson er Grev Alexander Rostov, som har adelstitlerne hofjægermester og ridder af Skt. Andreasordenen. Han bliver sat i husarrest på et lille værelse øverst på Hotel Metropol, og i 1922 bliver han stillet for ’Hastekomitéen under folkets intendantur for indre anliggender‘, da han har skrevet et farligt digt. Hans husarrest indebærer, at han ikke må forlade hotellet, da han så vil blive skudt ned. Således bliver hans opgave og nye arbejdsvilkår, men også liv at gå til hånde på hotellet. Dette er en helt ny verden for Grev Alexander Rostov, da han aldrig før har arbejdet på denne måde, men kun løftet hænderne for at skrive eller male. Læseren følger den farverige Greve i et nyt liv, som er alt andet end kedelig. Denne roman lyder super interessant, og jeg glæder mig til at læse bogen, hvor jeg også håber på mere viden om Rusland og landets historiske Og samfundsmæssige kontekst.

🦋 Den italienske mester af Tom Rachman udgivet af Politikens Forlag i 2019 på 346 sider. Romanen Den italienske mester er egentlig Rachmans tredje roman, men dette er første gang, at jeg stiftet bekendtskab med forfatteren. Da jeg hørte om Rachmans forfatterskab og denne roman skyndte jeg mig, at købe hans debat roman De ufuldkomne med hjem fra arbejde. I Den italienske mester møder læseren hovedkarakteren Bear Bavinsky, som er en verdensberømt og anerkendt kunstner. Han bor i den skønneste by Rom med sin anden kone og deres lille dreng Charles, men da han forelsket endnu engang lader han sig skille og gifter sig påny. Denne adskillelse mellem far og søn udvikler sig til et identitetstab for både far og søn. I romanen følger læseren både Bavinsky og Charles, hvor Charles kun lever efter at opnå sin fars anerkendelse, men det er svært at gøre den verdensberømte kunstner tilfreds. Men så en dag sker der en altafgørende vending, som kan ende med at splitte det, i forvejen, meget forhold skrøbelige forhold mellem far og søn.

Som det jo oftes er med mig, så ville jeg ønske, at jeg kunne læse alle bøgerne med det sammen, men tiden er ikke helt enig med mig… MEN nu er bøgerne købt og står i mine bogreoler, så der er store chancer for, at de nok skal blive læst. Som noget nyt er jeg ind i mellem også begyndt at skrive mini-anmeldelser på bloggens Instagram profil, som I kan læse med på ved at klikke på et af billederne i ude i siden. Oftes vil anmeldelserne på Instagram være meget mindre dybdegående, men det er også lidt et forsøg på, at jeg kommer til at læse mere og primært bøger, som er læseeksemplarer fra forskellige forlag lånt på arbejdet eller en e-bog, som jeg lige er faldet over. I dag starter Dewey’s 24 hours Readathon, som er et læseevent verden over, men denne gang deltager vi herhjemme heller ikke denne gang. Det plejer at være super hyggeligt, men desværre har vi andre planer denne weekend. Jeg ønsker alle læsere, bogbloggere og alle jer andre en rigtig god læselyst og dejlig lørdag aften. Håber at I alle får et døgn fyldt med læselysten! Jeg vender meget snart tilbage med en ny anmeldelse.
Har du læst nogle af bøgerne på min liste over nye bøger, og hvad synes du i såfald om bogen/bøgerne?

Featured image
Featured image

2 thoughts on “Nye bøger (#3 2019)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s