Fifty Shades of Grey – Fanget af E.L. James

Featured image
Featured image Fifty Shades of Grey – Fanget af E.L. James fra Pretty INK 2012 på 534 sider. Bogen er læst på dansk. Originalsproget er engelsk med titlen Fifty Shades of Grey, der ligeledes er udgivet 12. april 2012 fra forlaget Arrow.

Fifty Shades of Grey – Fanget er den første roman i den erotiske triologi, hvor hovedpersonen den 21 årige litteraturstuderende Anastasia Steele møder sin prince charming ved et noget tilfældigt møde. Hendes veninde og sammenboende Katherine Kavanagh, også kaldet Kate, skulle til et meget vigtigt interview, men overtaler Anastasia til at hjælpe hende med det, da hun er blevet syg. Anastasia drager mod Seattle, hvor hun så skal møde den multimillionære Christian Grey. Man kan ikke ligefrem sige, at det er kærlighed ved første blik, men Mr. Grey tiltrækkes og forundres over Anastasia, og han beslutter sig for at gøre noget ved sagen, og tager til byggemarkedet Claytons, hvor Anastasia tilfældigvis arbejder. Man skal dog ikke langt ind i romanen for at få et indtryk af Greys stalker tendenser, og at intet i hans verden næppe kan være et tilfældigt sammentræf eller på andre måder uden en form for kontrol.

Anastasia, også kaldt Ana, tiltrækkes straks af Mr. Gray, men hun mærker tydeligt at noget ulmer under det pæne ydre. Jeg hvirvels ind i hendes tanker og følelser, som den smukke Grey efterlader i et stormende virvar gentagende gange gennem romanen særligt efter, at hun har skrevet under på tavshedsærklæringen, hvor hun intet må drøfte med andre om Mr. Greys personlige tilbøjeligheder. Anastasia er nærmest færdig med sin uddannelse i romanens start, og en aften drager hun med Kate og deres fælles ven Jóse ud i byens natteliv. Anastasia er ikke vant til, at drikke alkohol, og hun bliver da også hurtigt beruset. Hun sender i fuldskab og højt humør en sms til Christian, som han besvare med et opkald. Da han ikke er længe om, at regne ud at hun er beruset varer det ikke længe før, at han indtager baren, og Ana ender i hans seng.

Han trykker på knappen, samtalen er forbi, og musikken vender tilbage. Ingen farvel eller tak. Jeg er virkelig glad for, at jeg aldrig seriøst overvejede at arbejde for ham. Jeg gyser bare ved tanken.

Ana får kendskab til et barsk og råt seksuelt miljø via en kontrakt, som Christian har opstillet for at gøre det udtrykkelig klart, hvad der er hans behov og hvad han ønsker af hende, og de 21 andre BDSM partner han har haft. Ana har meget svært ved at forene sig med kravende og ønsker mere, men mon det er nok til at hun kan forene sig med Christians seksuelle behov? Som den litteraturstuderende Ana er, har hun en tydelig tendens til, at overanalyserer alt, der har relation til den mystiske Mr. Grey. Hun mystificers og forfærdes af de få oplysninger, som hun får lokke ud af Christian om hans tidlige barndom, før han blev adopteret af den succesrige familie. Der gemmer sig en dyb afgrund og mørke hemmeligheder i Christians indre, hvor Ana ønsker at “føre ham fra mørket ud i lyset”, men spørgsmålet er så om han overhovedet vil eller kan give Ana det som hun ønsker.

Gennem romanen hvirvles jeg ind i Anas mange indre dialoger, som hun fører med sin indre skønhedsgudinde og sit underbevidste-jeg. Disse to imaginære former lever deres helt eget indre liv, og jeg har meget svært ved at tage romanen særlig seriøst. Under læsningen blev jeg mere og mere irreteteret over, at de to imaginære spejlinger kommer springende frem, når Ana bliver bare det mindste nervøs eller kommer ud i en uventet situation. Groft kan man sige at skønhedsgudinden er overjeget, og når der opstår en uventet eller ny situation skabes der en konflikt mellem jeget og overjeget, hvor det er disse konflikter, der afspejles og synliggøres for læseren i skønhedsgudinden. Men det er jo end ikke muligt at tale med sin underbevidsthed, som Ana ofte gør, da underbevistheden er ubevist, hvor disse passager for mig fremstår som det rene vrøvl. Hun gør sig mange tanker om sit udviklende og også fornøjeligt forhold til Christian, hvor ikke alt er så skræmmende, som først antaget. Ana får kun kendskab til en lille del af det seksuelle univers i BDSM, som Christian ønsker at dele med hende, men den kropslige afstraffelse er den del som hun frygter mest.

Jeg lægger armen over mine øjne igen. Og som et lille barn leger jeg et kort øjeblik, at hvis jeg ikke kan se ham, kan han heller ikke se mig.

Fifty Shades of Grey – Fanget er en meget letlæselig roman, hvor man kan læne sig tilbage og slappe af, men ikke særlig underholdende og til tider en smule kedelig. Romanens kapitler er forholdsvis korte, og skaber en lethed, som letter på romanens mange sider. Karaktererne i romanen er åbne og lette at aflæse på nær den mystiske Mr.Grey selvfølgelig. Romanens plot er lidt kedelig, men fyldt med en masse sex, som jeg troede blev sat en smule på pause, da Ana drager hjem for at besøge sin mor og prøver at få sine tanker om Christian på afstand, men der tog jeg fejl, da Christian også dukker op der. De mange sexscener er dog for meget for mit læsende synspunkt, og tendere til det overdrevne. Jeg har ikke noget i mod sexscener, men der er dog en grænser, men på den anden side blev jeg lidt klogerer på et helt nyt området.

Fifty Shades of Grey trilogien er oprindelig skrevet som fanfiction efter Stephanie Meyer’s Twilight saga. James startede sine skriblerier på et fanfictions website, hvor hun kaldte serien Master of the Universe under navnet “Snowqueen’s Icedragon”. Senere oprettede hun sin egen webside, hvor hun samlede og redigerende tekstdelene til et samlet handlings plot. Serien havde mange læsere, og blev efterfølgende udgivet, som trykt bog. Serien har dog også taget verden med storm, og er blevet en bestseller på meget kort tid. Den erotiske litteratur som sådan har inden for de sidste år været meget oppe og til dels godt sælgene, hvor flere forfattere melder sig på banen, som fx Silvia Day og Maya Banks. Jeg vil dog blot nævne at den erotiske litteratur ikke er et helt nyt fænomen, da John Cleland allerede i 1748 udgav sin, for konteksten, meget erotiske roman Fanny Hill. James Trilogi bliver nok en steadyseller i løbet af årende, da den første bog er blevet filmatiseret, så mon ikke at de to næste bøger ligeledes lider samme skæbne

.

Mit underbevidste stikker sit grimme fjæs frem og ser ondt på mig, og jeg bliver chokeret og helt syg ved tanken. Ved dr. Flynn noget om hende?

Jeg kan ikke helt skjule min manglende begejstring for Fifty Shades of Grey – Fanget, og har ofte ytret min mening om romanen, hvilket jeg jo endelig ikke burde gøre før efter, at have læst serien eller ihvertfald mindst denne første bog. Det har jeg så gjort nu, men har ikke ændret mening under læsning. Romanen er for letlæselig, plottet for kedeligt, karakterende for overfladiske og alt alt for meget sex. Jeg har læst denne og læser også anden bog i serien sammen med min skønne studieveninde Michala, og ser endnu engang frem til mange sjove samtaler og grin, når vi om lidt giver os i kast med Mørket. Jeg er nu alligevel bare en lille bitte smule nysgerrig på, hvad der sker i forholdet mellem Ana og Christian.

Featured image

Advertisements

11 thoughts on “Fifty Shades of Grey – Fanget af E.L. James

 1. Virkelig fin saglig anmeldelse. Jeg har mine meninger om bogen (og nej jeg har ikke læst den), men jeg syntes du får sagt det der skal siges på en rigtig god måde.

  Like

  1. Mange tak, Iben. Er jeg meget glad for, at du syntes. Jeg har haft mange tanker omkring denne anmeldelse, og om hvordan den skulle udformes uden at jeg kommer til, at lyde kritisk og negativ på den dårlige måde.

   Like

 2. Lige hvad jeg tænker.
  Og jeg er helt enig: bogen kunne helt bestemt stige i kvalitet hvis alle de samtaler med den indre gudinde og det underbevidste var udeladt.
  Men vi ræser ufortrødent videre mod næste bog 😉

  Like

 3. Fed info om bogens oprindelse. 😀
  Jeg hørte dog bogen som lydbog og der virkede det meget bedre med hendes “andre personligheder” hvor det mere virkede som en indre diskussion mellem hendes “mere logiske side” og hendes “mere følelsesladet side”. 🙂

  Like

  1. Tusind tak☺ Kunne godt forestille mig at det er bedre på lydbog. Der fanger man heller ikke alle romanens sproglige fejl.. Men er nu alligevel for at jeg har læst de to første bøger i serien 😉

   Like

   1. Ja måske skal man også have en lidt hang for det måske lidt kliche pladderromantiske tema at “rette op/ redde manden fra ham selv”.
    For ellers kan jeg godt tro den kan virke lidt overfladisk da romantikken er byttet lidt ud med sex.
    Så ville jeg nok på den lidt bagvendte måde, ;D , anbefale The Black Dagger Brotherhood til dig. Den har også sin del sex sener og er let
    læselig, men sådan som historien er bygget op virker det hele mere romantisk (efter min mening). 😀

    Like

   2. Tusind tak for anbefalingen 🙂
    Jeg har læst første bog i serien The Black Dagger Brotherhood, men den var desværre heller ikke rigtig mig. Jeg syntes, at (i hvert fald den første bog) minder meget om Twilight serien med mange lignende tendenser og perspektiveringer. Måske sex-serier ikke lige er mig, men de er nu hurtigt læst 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s