Bedragets rødder af James Forrester (#2 Clarenceux)

Featured image
Featured imageBedragets rødder af James Forrester fra forlaget Jentas 2014 på 400 sider, og er læst på dansk. Originalsproget er engelsk med titlen Sacred Treason, der er udgivet 2011. Anmeldereksemplar fra Forlaget Jentas.

Den anden bog i Clarenceux trilogien fortsætter sin handling et halvt år efter handlingens afslutning i Helligt forræderi, hvor jeg på ny følger romanens hovedperson, William Harley, der lever en hvileløs og utryg hverdag, da han har svoret at vogte det hemmelige dokument med sit liv. Den sikkerhed han ønskede sig under flugten og senere i sin sejer er erstattet med en vis frygt og mange spekulationer om fremtidens sikkerhed. I Bedragets rødder møder jeg sørøveren Raw Carew, der på en og samme tid er en morder og forbryder, men også “Havets Robin Hood”, der hjælper de udsatte og fattige. Jeg følger den frygtindgydende sørøver og hans jagt på den katolske skat, hvor narrativet løber parallelt med Williams hvileløse dage, men da det hemmelige dokument sporløst forsvinder fra sit gemmested har Clarenceux intet valg – han må sikre sin familie og ud på farefulde rejser på havet og i drabelige sværdkampe.

Bedragets rødder begynder med en prolog, hvor jeg møder sørøveren i det han har boret skibet Davy, der efter sigende skulle have den katolske skat ombord, men skatten er allerede blevet sejlet i land sammen med to passagerer. Han får tvunget informationer ud af kaptajnen om sin værste fjende og herunder,for ham, det ukendte navn Clarenceux. Raw overtager skibet og store dele af besætningen, men han har en særlig taktik til at overvinde den nye besætning. Det store skib sætter alle sejl mod London for, at følge de nye spor. Efter prologen brydes den narrative handling, og jeg møder her Clarenceux tolv dage tidligere, hvor han er oprørt over at få tilbudt en ny, og ikke særlig eftertragtet stilling af den selv samme mand, der bad ham om at vogte det hemmelige dokument – ægteskabsaftalen mellem Lord Percy og Anna Boleyn – der kan skabe en revolution, hvis det kommer i de forkerte katolske hænder. Dagen efter tjekker han sit gemmested, men dokumentet er forsvundet og hans liv er endnu engang truet.

Der var intet. Hun havde forladt huset. Hun havde forladt alting. Hun havde forladt ham.

Clarenceux opsøger Rebecca for at få svar på, hvorfor hun har fjernet dokumentet, da hun er den eneste der kendte til ægteskabsaftalens skjulested, men hun er ude af sig selv over sin utrygge tilværelse, der yderligere er præget af ubehageligheder fra hendes afdøde mands søn. Da hun intet vil fortælle ham og han føler sig svigtet, sender han straks sin familie i sikkerhed, og opsøger igen det hemmelige broderskab ridderne af det runde bord. Han lokkes i baghold, og trods sine mange kløgtige forberedelser ender han i toturens smertefulde lænker. Statsmagten er kommet i besiddelse af et kodet brev, og jagter endnu engang formode kættere, og i en hus ransagning finder de til deres store forbløffelse Clarenceux lænket til gulvet, og næsten bevidstløs. De føre ham til afhøring, og håber at han kan føre dem til kætterne, hvis han da ikke selv er en af dem. Det lykkedes for den arbejdsomme og frihedssøgende Clarenceux at flygte fra sit fangenskab via en ret lugtende og bisar vej, og han er endnu engang på flugt fra statsmagten og på jagt efter det kætteriske dokument.

Sørøveren Raw og hans udvalgte mænd sniger sig rundt i London for at finde frem til Clarenceux, og de bryder ind i hans hjem efter at ransagnings soldaterne er forsvundet. William sniger sig op til sit hus, men bliver igen taget i baghold, og ført ind til Raw i huset, hvor denne starter endnu en afhøring. Da William ikke er helt så villig til, at tale bringer de ham til videre afhøring på skibet, da ingen af sømændende er sikre i byen, da statsmagten ikke ville tøve med at sende dem i galgen, hvis de skulle blive anholdt. I mødet mellem de to mænd bringes de to parallelle handlingsforløb sammen først i fjendskab og senere i vendskab, der binder plottet sammen på en spændende måde, og fanger mig i den videre læsning. De to mænds skæbner forbindes og sammen kæmper de skrækindjagende kampe på havet og på det gamle fort, hvor sporene efter Rebecca føre til. Bedraget stikker dybt og forvikles i forgreninger mellem komplotter og bedrageriske handlinger, men også i kærlighedes finurlige spil.

Clarenceux hørte sin egen stemme, men ordene gled væk – og så hørte han kun sin egen tavshed. Højt oppe i den mørke himmel, højt over dette hav af smerte, flaksede en natsværmer med sine brune vinger op mod stjernerne og månen. Han lod sig føre med af den, væk fra smerten og spørgsmålene. Han betragtede natsværmeren flakse i månens skær og forstod, at han blot behøvede at forholde sig tavs, hvis han ville overleve. Natsværmerens tavshed var hans velsignelse. Den bedste måde at bevare tavsheden på var at gemme sig sammen med den og aldrig tvivle på, at han kunne flyve ud i nattens allermørkeste horisonter og skjule sig fra alle mennesker. I natsværmerens favn var stilhedens bolig, et fristed for al tortur. Her blandt stjernerne, så langt fra hans krop, ville de aldrig finde ham.

Bedragets rødder bryder det linære narrativ med temporale spring, hvor jeg efter proglogen bringes ind i handlingen tolv dage tidligere, og igen møder Clarenceux, der ikke kan finde tilbage i den helt trygge tilværelse. De to handlings forløb knyttes sammen, og resten af handlingsforløbet er linært og fremadskridende. Det temporale skift skaber en spænding, og sproglig energi i romanen, der fastholder mig i et spændingsfelt mellem de to handlingsforløb, og senere i sammenkædningen ved at bringe romanens hovedpersoner ud på havet i krig med andre skibe, der forsøger at fange dem. Denne historiske thriller er skrevet i et flydende og let sprog, hvor jeg indimellem falder i staver over poetiske steder, der har en dybde og refleksion, der binder den fineste ring om romanen. Kapitlerne hjælper mig til, at holde styr på datorene, og de skiftende tider. Hver kapitel er nummereret, og gør læsningen nemmere af følge mellem romanens mange forgreninger. Karaktererne beskrives med stor præcesion og med sans for detaljerne, hvor jeg bl.a. møder “Havets Robin Hood”, hvis rolle er central og fængende. Jeg møder også tre kvindelige karakterer, der arbejder som prostituerede og hvis sørgelige fortid og fremtid rammer mit hjerte i de levende beskrivelser af deres liv på havet og på land.

Romanens hovedtematik ligger i bogens title, og om bedragets mange ansigt, der viser sig på alskens måder både fra fjender og venner, og det er ikke let at gennemskue, hvor langt bedragets lænker rækker. Der er også andre vigtige tematikker, som eksempelvis om fattigdommens trænge og hårde kår, men hvor loyaliteten og fællesskabet er vigtiger end alt andet. Bedragets rødder er en historisk thriller, men som Forrester selv gør opmærksom på i bogens efterskrift, er der næsten ingen historiske referencer til begivenheder, men det fiktive plot er bygget op omkring de historiske personligheder, og den fiktive ægteskabsaftale. Et skøn sammensurium i forgrening mellem det fiktive univers og de historiske personer.

´Hvor har bedragets sine rødder?´ Det skal jeg sige jer – i jeres egne hjerter. Ingen mand er nogen sinde oprigtig loyal – ingen kvinde er nogen sinde oprigtigt trofast. Han må vise sin loyalitet hver eneste dag, ikke blot sværge den, ligesom en trofast hustru må bevise sin troskab hver eneste dag. Det er lige meget, om I har delt seng med hende i halvtreds år. Hvis I en dag finder hende i en anden mands favn, så har hun bedraget jer.

Det var med en glæde af spirende forventning jeg satte mig til rette i sofaen med romanen, hvor jeg fra første side drages mod Forresters univers. Jeg var ikke så begejstret for de lange krigeriske scener på havet, og manglede til tider de historiske elementer, men jeg blev draget mod det flydende sprog og karakterernes dybde, der forenes på et dybere plan med de poetiske og filosofiske steder i romanen. Jeg glæder mig meget til endnu engang at kunne forsvinde ind i Forresters historiske og spændende verden, når den sidste bog i serien udkommer på dansk her i 2015.

Featured image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s