Rose and the Lost Princess af Holly Webb

Featured image
Featured imageRose and the Lost Princess af Holly Webb fra Forlaget Orchard Books 2010 på 265 sider. Læst på originalsproget engelsk.

I denne anden bog i tetralogien, om den forældreløse Rose, der ikke kun er blevet udvalgt til at indtage den nye plads som tjenestepige ved magikerfamilien Fountain, men nu også har fået tilbudt en plads som lærling under den berømte og dygtige alkymist og magiker Mr. Fountain, da dem der har magiske evner beskytter og hjælper hinanden, i denne lille minoritets gruppe i byen. Rose ønsker dog stadig, at beholde pladsen som pige i huset, og ved siden af deltage i de magiske lektioner sammen med Freddie. I Rose and the Lost Princess indvies jeg igen et magisk univers, hvor jeg rolig bliver indført i Roses mange tanker om det fremtid hun går i møde, og jeg indsluses i romanen en uge efter de frygtelige hændelser i det uhyggelige hus, hvor de mange børn holdes fanget i den mørke kælder.

Rose har svært ved, at falde ind i sin tidligere rolle blandt de andre tjenestefolk i det store hus, da de ikke bryder sig om magiske elementer, men også har en stor mistro til magikerne. Efter at det er kommet frem, at Rose har særlige evner, og hun skal deltage i de magiske lektioner er de blevet bange for hende, og hun mærker deres kulde og frygt lang ind i sjælen, da hun nu holdes udenfor fællesskabet, og den onde Susan har fået endnu et horn i siden på Rose. Vinteren kommer meget uventet i al sin vælde, hvor sneen daler i enorme mængder, men der er noget forkert ved denne sne, men ingen udover Rose mærker noget forunderligt og magisk over denne pludselige vinter. Mr. Fountains datter Isabella får på snedigvis ordnet det sådan, at hun må tage Rose og Freddie med til det næste kedelige te-selskab med prinsesserne på slottet, men noget er galt og prinsesse Jane er sporløst forsvundet.

`Frozen. They missed her the first time they searched, she was under a bush, half-buried in snow, and she had a white lace dress on. It looked like it was woven from snowflakes.`

Mr. Fountain bruger mange dage og nætter på at finde spor efter kidnapperne af den anden yngste prinsesse, der har en helt særlig betydning for landets indbygger, og der går rygter om, at dem, der er ude efter prinsessen forsøgte sig med en trylleformular i forsøget på kidnapningen. Der opstår had og mistro fra folket, og dette skaber ringe vilkår for de magiske familier i byen, hvor rygterne om selv de mindste ting spredes med lynets hast. Det går så langt, at kongen ikke tager imod audiens af Mr. Fountain, som ellers er den eneste, som har de bedste chancer for at beskytte prinsessen. Kongen er blevet frarådet at mødes med magikeren af sine embedsmænd, som vil lave en ny lov, der betyder at alle magiker i landet nu frygter for deres liv og fremtid.

Tjenestedrengen Billy har hørt rygtet om, at det store hav mellem London og Talish er begyndt at fryse til is, og folkene i byen er så småt begyndt at mærke isen efter, og de mener at det er muligt, at de snart kan holde en markedsdag på isen, hvor boder med lækkerier og spændende varer i alskens udformninger kan stilles op. Billy inviterer Rose med til denne fortryllende begivenhed, og hun indvilliger glad i invitationen. Rose og Billy begiver sig fortryllede rund på markedspladsen på isen, men da de er ved at vende om får de øje på en forunderlig bod, hvor mange mennesker er strimlet sammen, og Rose og Billy bevæger sig ind i et magisk felt, uden at de endelig er klar over det i øjeblikket, men fortrylles af smukke og vidunderlige glaskugler, der er noget ganske særligt.

Rose shook her head. There had been lots of those, fleecing customers out of their money, and she knew Bill had been tempted – luckily, gingerbread had tempted him more. This was different. There was a smell about it, like Mr. Fountain’s study. Her heart thudded unpleasantly – was someone performing magic on ice? A magic stall?

Pludselig vågner de mange mennesker omkring boden op af den tryllebindene trance de har befundet sig i, og begynder at ødelægge de specielle og magiske glaskugler i boden, da de ikke kan udstå magien efter kidnapningsforsøget på prinsessen. Alt omkring Rose og Billy bliver kaos og de flygter fra området, men på vej ud af markedet samler hun en af de smukke, men farlige snekugle op, og gemmer den under kjolen. De stoppes inden udgangen af markedet af ejeren af boden, men da han genkender noget ved Rose, får hun på forunderligvis snekuglen som gave. Mr. Fountain beder Rose og Freddie om, at komme op på slottet, og medbringe mange af hans ting, som han skal bruge i sin søgen efter kidnapperne, men pludselig får de et uventet besøg af kongen. Han fascineres af Rose, og han ønsker hende som bodyguard til sin datter.

Rose bliver nu prinsesse Janes magiske undercover bodyguard, og hun finder ikke kun jobbet svært og udfordrende, men hun ender også med at få et godt forhold til prinsessen. Rose har igennem et par nætter nogle mærkelige drømme, som hun på ingen måde kan finde hoved eller hale i, og hun venter håbefulgt på, at Mr. Fountain snart kommer på sporet af forbryderne, da intet er sikkert før de er fanget. Men natten efter vågner hun igen af de mærkelige drømme, og hun skynder sig ind for at se prinsessen, men hendes seng er tom. Rose opdager mærkelige væsner, der omgiver en transparent prinsesse Jane, der ryster af kulde, og hun gør sit ypperste for, at redde hende, men uhyrerne forsvinder med prinsessen, men denne gang er hun helt forsvundet. Jeg inddrages nu i en intens og farefuld eftersøgning, hvor alle mulige løsninger og fortryllelser sættes ind på at finde prinsessen, og måske i lige så høj grad for, at holde folkets vrede og fortvivlelse nede, men fjenden er listig og bruger magisk, pinefuld og mørk magi.

The king gave a hollow laugh. ‘One gets rather good at pretending. And giving up thinges one might want to do, in order to promote the common good. I will treat her as my own child – and she will be under my protection.’

I Rose and the Lost Princess vikles jeg igen ind i det magiske univers, som Webb åbner for mit sind, men jeg fortrylles knap så meget i denne anden bog i serien, da jeg syntes, at der er lidt langt imellem spændingsfelterne, men jeg drages mod de magiske fortryllelser og finurlige snekugler, som jeg tydeligt ser for mit indre, med dalene snefnug og bevægelige minimennesker, og kampen mod de mørke kræfter. Karaktererne i fantasy romanen beskrives legende let og levende, hvor jeg endnu engang lader mig fortrylle ind i Roses verden, som for første gang ser det kongelige slot, men alt er ikke som det burde være, og stedet virker meget koldt og stilrent. Dette passer ikke helt ind under de forestillinger Rose har gjort sig ud af de mange eventyr hun læste på børnehjemmet, og hun føler straks at noget, der ikke er som det burde under de rene og stive overflader. Det narrative plot fungere lige så fint, som i den første fantasy roman, men her skærpes min interesse ydereliger ved Prinsesse Janes betydning for folket.

Jeg finder tematikkerne i Rose and the Lost Princess meget interessante, som eksempel folkets vrede og chikanen af magikerne, som ikke ønsker, at tage til selvforsvar, da de er bange for konsekvenserne heraf. De vandrer i stedet rundt på liste sko for ikke, at vække mere vrede og harme. Denne skildring mellem os og dem, hvor det at være anderledes – med eller uden magi – er et højaktuelt debatterede emne i dag, og er med til at sætte fokus på, hvorledes vi generelt behandler hinanden. Det jeg syntes er særlig fantastisk i denne fantasy er, at denne tematik sættes i børnehøjde, som det ligeledes ses i Helle Rydings triologi Morganas Kilder, som jeg meget varmt kan anbefaler til jer som endnu ikke har læst disse fantasy romaner. Alle ofre sig på den ene eller anden måde, men i Rose and the Lost Princess må selve kongen ofre sig for freden, og tilsidesætte egne ønsker og længsler. Jeg er lige startet på at læse Rose and the Magician’s Mask, og kan ikke lade være med at forvente en spænding, der kilder fra maven ud i fingerspidserne, der ivrigt vender siderne, og søgen efter en magisk maske i det smukke Venedig med de mange ældgamle ritualer, og smukke kunstskatte.

Featured image

Advertisements

5 thoughts on “Rose and the Lost Princess af Holly Webb

  1. Åh, hvor er det de fineste bøger! 🙂 Og jeg må istemme og også “Weeee” lidt over dine fine reoler – der er nu ikke noget som bøger fra gulv til loft 🙂

    P.S. Jeg har lige opdaget din fine blog her til aften, men jeg vil helt sikkert komme forbi igen fremover 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s