“Grimus” af Salman Rushdie

Featured imageGrimus af Salman Rushdie, fra forlaget Vintage i 1996, 253 sider (original udgivelsesår 1975)

Grimus er Salman Rushides debut roman, der viste sine eventyrlige sider og magiske dimensioner i 1975, hvor jeg som læser ikke kun bliver taget med på Flapping Eagles maritime rejser ud i den store verden, men også med til magiske verdner og uddødlige mennesker.

Romanens første kapitel beskriver, hvordan Flapping Eagle på dramatiskvis ankommer til den mystiske Ø, Calf Island, hvor han møder Virgil Jones, som bliver hans vejleder på hans lange dimensionsrige rejse til byen K og op til bjergets top, Calf Mountain, som der fortælles om i slutningen af romanen. I det efterfølgende kapitel tages læseren med tilbage til historiens begyndelse, hvor Flapping Eagles oprindelige navn er ”Born-From-Dead”, men bliver kaldt Joe-Sue af beboerne i den stamme i Axona, hvor han og søsteren Bird-Dog er opvokset og bosat. Her er de ikke ligefrem er vellidte, da de blandt andet er forældreløse, da moren dør få minutter efter at Flapping Eagle er kom til verden, og hvor faren ligeledes dør kort efter. De to søskende prøver på bedstevis at overleve i stammen, men dette er ikke let, da stammen ser dem som udstødte og kæder deres skæbne sammen med gamle myter og overtro.

To be a hermaphrodite among the Axona is to be very bad medicine. A monster. To mutate from that state into a ´normal´ male is akin to black magic. They didn’t like that. To be what I was, born from dead, was a dire omen; if I could bring death at the moment of my birth, it would sit upon my shoulder like a vulture wherever I went.

Alle oddsene er imod Flapping Eagle lige fra den første solbeskinnede dag, hvor han kommer til verden, og på trods af hans gode hensigter og velvillighed til, at undgå sin forudbestemte skæbne hænger der en sort sky over ham igennem romanen, som kan bryde ud, hvornår det skal være, i bulder og brag på den ellers skyfrie himmel. Bird-Dog møder Grimus i form af karakteren Sispy, der forærer hende og Flapping Eagle to magiske flasker med eliksir, hvor den ene er gul og indeholder kilden til et evigt liv, og den anden blå og frembringer døden.

Da Bird-Dog forlader stammen og sin bror for at tage med den mystiske Mr. Sispy til det udødeliges land, da drikker Flapping Eagle den gule eliksir, og drager ud på eventyrlige maritime rejser, hvor han efter nogle ensomme århundredes tid beslutter sig for, at lede efter sin søster og genoptage det fortabte bånd. I sin søgen møder han for anden gang i sit lange liv karakteren Nicholas Deggle, som med skumle hensigter om endnu engang, at prøve på at tilintetgøre stenrosen. Han viser ham den skjulte vej til det magiske og demensionsrige Calf Island, der er beboet med individer, som er ligesom ham selv – uddødlige – hvor han endelig kan slå sig ned og føle sig hjemme, men da det går allerbedst kommer døden meget uventet på besøg, og der skabes oprør i byen. Flapping Eagle er endnu engang udstødt og på flugt, og nu også med et ønske om at ødelægge den kostbare stenrose og Grimus.

So suppose there were, say, merely four potential pasts and futures for the Mediterranean Sea. In one of them, there never was nor will be an island such as this. In another the island existed but no longer dose. In a third the island does not exist but will at some time in the future. And in the fourth…

De mange dimensioner og de labyrintiske gange, hvor romanen udspiller sig byder ind med et højt handlingstempro, som ses ved de mange, men korte kapitler, hvor kompleksiteten stiger ved opbygningen af de mange parallelle universer, og ligeledes på de mange former for plotmuligheder Rushdie byder ind med i sin roman, der som en stormvind kaster mig videre til nye handlingmuligheder, og hvor det til tider kan være svært at holde næbbet oppe og ikke forsvinde ned i bølgerne i de mange farverige og yderst levende karakter, som spænder over en bred spektre fra skumle og mægtige værtshustyper til filosofiske tænkere til pigerne, der arbejder og bor på bordellet ”The Rising Son”. Romanens narrative fortællerkonstruktion er kompleks, hvor der både indtræder en 1. person og 3. persons narrative fortæller, som er med til at skildre begivenheder og karakterer fra flere optiske verdenshjørne med hurtige skift.

Grimus er med sine mangfoldige tematikker værd at nærstuderer, da de vigtige eksistentielle budskaber ligger skjult på den frodige og vildtvoksende Ø blandt de små, og hemmelige skovstier helt oppe ved den klare bjergtop. Flapping Ealges rodløshed og ønsket om at høre hjemme et sted i verden er et af de temaer, der er let af få øje på, men der er også de dybdegående som liv – død, religion, samt evnen og muligheden for, at skabe sit eget univers og bestemme livets gang, og styre hvornår man ønsker, at lukke døden ind på det mest tilrettelagte og perfekte øjeblik, hvor historiens ellers uønskede handlinger og afmagten over ikke selv at kunne bestemme eller undgå frygtlige og ubærlige hændelser for det menneskelige sind.

His hands released Virgil who staggered back a step, drawing lungsful of air into himself. Flapping Eagle saw the bright hand clench and begin to travel. He found he was rooted to the spot. In slow-motion he saw the first glide through the air towards the gasping Virgil; and the noise of impact seemed less than it should have been. Virgil folded from the knees, wordlessly, and fell to the floor.

Rushdie tager mig med på vandring gennem en junglen af spændende genrer lige fra science fiktion, magisk realisme, eventyr, myter, fantastisk litteratur og til – måske – hans egen form for Utopia, der perspektiver til Gulivers Travles af Jonathan Swift fra 1726 og til Tomas Mores Utopia fra 1556, hvor de alle er Øer der ikke eksistere i den dødlige og skyggefulde menneskelige verden.

Grimus som roman er ud fra mit læsende synspunkt en roman med mange puslespilsbrikker af forskellige puslespil, dertil sidst bliver samlet, men som desværre mindsker ind og forsvinder i den molekylære – og ionfyldte atmosfæriske luft. Romanen er forholdsvis let og spændende at læse, men kan være svær at følge med i de mange eventyrer og dimensioner, som Flapping Eagle fører læseren igennem.

One thought on ““Grimus” af Salman Rushdie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s